Un temps per a reforçar el nostre compromís cristià amb els més necessitats
CRISTINA PADRELL BENET - Mare de família i mestra a l’escola Santa Teresa de Jesús de Tarragona
Els meus records del Nadal estan plens d’olors, de rialles, de molta música i de tendresa. De petita, a casa rebíem moltes felicitacions i també n’escrivíem per a familiars i amics. Al menjador, el meu pare hi col·locava un gran pessebre fet amb escaiola. Recordo la feinada que ell tenia per a confeccionar el pessebre de la botiga on treballava i així participar al concurs de pessebres de Tarragona. També teníem el costum d’anar a visitar el pessebre vivent a La Pobla de Montornès.
Tota la família participàvem a les celebracions de l’església de Sant Joan Baptista de Tarragona i col·laboràvem en les campanyes de Nadal. Durant aquestes dates, com és lògic també aprofitàvem per visitar els nostres tiets i recordo amb emoció els viatges a Alacant on gaudíem uns dies amb les nostres cosines.
Els records em porten als concerts de la Coral Augusta de Tarragona, on el meu pare hi cantava, així com la venda de tiquets per al berenar simbòlic del Nadal que organitzava Mans Unides i que la meva mare ajudava amb tot el que podia.
Aquestes vivències ens van fer créixer en la fe als meus germans i a mi també. Vam aprendre valors ètics i morals com el respecte, la compassió, el compromís i la solidaritat.
Aquest testimoni de fe viscut amb la meva família, he procurat fer-lo créixer amb els meus tres fills i m’ha ajudat en la meva tasca docent a l’escola Santa Teresa de Jesús. Actualment i durant aquest temps litúrgic tan emotiu, procurem posar especial atenció en rebre el Nadal amb fe i amb goig. I evitar que les distraccions no ens deixin veure el veritable sentit, el d’esperar i rebre l’infant Jesús, d’acollir-lo amb tendresa i de tenir el compromís personal cap a les necessitats dels altres.
A casa, les tradicions les cuidem i les esperem amb alegria. La figureta del nen Jesús la col·loquem la vigília de Nadal, els petits reciten els poemes i els grans preparem cançons i nadales per allargar aquesta festa tan esperada.
A l’escola on estudien els meus fills i on jo hi treballo, ens esforcem per fer créixer aquesta il·lusió. Les germanes teresianes, l’equip de professors i tota la comunitat educativa de l’escola Santa Teresa de Jesús tenim el compromís d’educar l’alumnat, acompanyar-los en el seu desenvolupament humà i cristià i així garantir el seu creixement integral.
L’equip de pastoral té una tasca fonamental dins de la Comunitat Educativa ja que promou i organitza activitats d’educació en la fe, que ens apropen a Déu, i ens encamina a arribar a un compromís de justícia, pau i de cooperació. Destaco l’ensenyament religiós, les celebracions i festes religioses i en especial el Quart d’Hora d’Oració que realitzem diàriament amb l’alumnat, on es crea un entorn de reflexió, de pregària i de prendre consciència de la presència de Déu.
El Nadal, a l’escola, el vivim d’una forma molt especial, on es cuiden tots els detalls. Es preparen unes dinàmiques i pregàries durant l’Advent que ajuden els alumnes a preparar el camí cap al Nadal. Les activitats programades són força variades i moltes d’elles les hem hagut d’adaptar degut a la pandèmia. Algunes d’elles són la campanya de recollida d’aliments, la confecció de felicitacions de Nadal que els alumnes de l’ESO fan arribar a les residències d’avis i àvies de la ciutat, l’animació nadalenca que fan els alumnes a aquests avis, la preparació del pessebre vivent d’Educació Infantil i Primària o els festivals de Nadal de les diferents etapes educatives per a les famílies.
Els alumnes de l’ESO entreguen un regal solidari que organitzacions, com la Creu Roja, fan arribar a les famílies més necessitades. A més, es decora l’entrada de l’escola amb motius nadalencs i es posa el pessebre que cada any confeccionen els nostres alumnes. L’AMPA també organitza l’entrega de la carta dels Reis Mags als patges i la nit més especial de l’any, la visita dels Reis d’Orient a l’escola després de la cavalcada.
Els alumnes de 4t de primària visiten el Museu Bíblic Tarraconense on fan un taller per a preparar el Nadal. El que més els agrada és la confecció d’un diorama que després s’emporten a casa. També participen a les Nadales de la televisió de Tarragona, el TAC12 i a l’arbre dels desitjos que organitza l’Ajuntament.
Però la trobada més emotiva que fem és a l’església dels Caputxins on ens reunim totes les etapes educatives per a fer present l’arribada del nen Jesús entre nosaltres. I cal destacar també la pregària conjunta que fem amb les germanes teresianes, el personal d’administració i serveis, i tot el professorat a la capella del col·legi.
Finalment, haig de comentar el compromís de l’escola amb la comunitat de Sant Egidi. Les germanes i alguns professors, famílies i alumnes hi col·laboren i el 25 de desembre comparteixen el dinar de Nadal amb persones sense recursos.
L’escola és una comunitat educativa compromesa amb els valors teresians que viu el Nadal amb intensitat i il·lusió, prenent consciència de les necessitats del nostre entorn .
Padre Benet, C (2021). Un temps per a reforçar el nostre compromís cristià amb els més necessitats. Església de Tarragona. Núm 324, novembre-desembre 2021.